bemutatkozás galéria Ólomüveg készítés aktuális elérhetőségek gyik Blog Webáruház

Középkori üvegfestés

szeptember 15, 2014

A középkori ablakok azért mozaikszerűek, mert akkoriban még nem tudtak nagy üvegdarabokat készíteni. Az első síküvegek úgy készültek, hogy forró üveggolyók pörgetéséből tányér alakot formáztak.

4

Az üvegfújás térhódításával lényegesen nagyobb üveglapokat tudtak előállítani. A forró üvegolvadékot henger alakúra fújták, majd az üveg két zárt végét lepattintották, a hengert hosszanti irányba végig repesztették, majd forró kemencében vaslapon kiterítették.  A kézi gyártású antik üvegek ma is így készülnek.

A video modern körülmények között a régi technikákat eleveníti fel:

Az üveget árnyaló ásványi lerakódásokat nem tudták eltávolítani, mert alacsony hőmérsékleten az olvasztott üvegből a szennyeződések nem tudtak távozni, zárványokká és buborékokká alakulnak.

5

A XV. században felfedezik a test plasztikájának érzékeltetését az úgynevezett Schwarzlot-festést. A szőnyegszerű motívumokat felváltják a tájképek és az emberábrázolás. Az emberi test színezéséhez egy vérkőből (hematit) készített, átlátszó zománcot használnak. Ez a technika a reneszánszban tökéletesedik tovább.

6

Középkori üveg restaurálása schwarzlot technikával

7

Schwarzlot technikával készült üveg

Forrás: Szűcs Endre, Dörgő Miklós, Földényi György, Fűri Judit, Gonzales Gábor, Oberczán György: A megfestett fény

Posted in: Uncategorized