bemutatkozás galéria Ólomüveg készítés aktuális elérhetőségek gyik Blog Webáruház

Valóban a „véletlenek” köszönhetjük az üveget

október 8, 2014

Az antik és középkori történt írok az üveg felfedezését egy szerencsés véletlenek tulajdonították. Egy föníciai gálya nátront (szódát) szállított, és a vihar az észak szíriai partokra sodorta őket. A hajósok a nátrondarabokból tűzet raktak. Másnap, amikor a hamut szétkotorták a homokból és a nátronból csodálatos olvadék darabokat pillantottak meg, melyek hasonlítottak a fél drága kövekre. Hazaérve tudatosan ismételték meg a folyamatot.

1Natron  (kép:  www.cn.all.biz)

A vélemények megoszlanak az üveg feltalálásának pontos időpontjáról, az ásatások során már i.e. 5-6000 körüli időkből találtak üvegzománccal, mázzal fedett edényeket. Théba és Memphis papjai üveggyöngyöket készítettek, utánozva a drága köveket. A tudás innen terjedhetett tovább a Földközi tenger vidékére. A pompeji ásatásokon az üveg edények-töredékek mellet, ablaküveg darabokat is találtak, elképzelhető, hogy ezek felülvilágító üvegként funkcionáltak. A történet további részét sajnos homály fedi, csak szórványos adatok állnak rendelkezésünkre.

2

Kozmetikumok tárolására használt üvegcsék a késő római korból.

(kép:  www.antiquities.org)

A kereszténység megjelenésével válik a templom igazi, a papok és a hívek számára közös helységé. a középkori templomokból indul hódító útjának az üvegfestészet. Ebben az időben ezek az ablakok hármas funkciót láttak el. Először is átbocsájtja a világosságot, biztosítja a kitekintést. De ezen túlmenően a templom az áhítat megszentelt helye, berendezésével lelki funkciókat kell ellátnia és visszatartania a zavaró impressziókat, tehát a színes üvegablak különleges módon zárja el a külvilágtól. A harmadik, mely egybe talán a legfontosabb funkció, a bibliai történetek elmesélése az írástudatlan embereknek, mondhatjuk az is, hogy a korabeli képes biblia.

3

Notre Dame rózsa ablaka

(kép:  www.hit.ac.il)

Forrás: Szűcs Endre, Dörgő Miklós, Földényi György, Fűri Judit, Gonzales Gábor, Oberczán György: A megfestett fény

Posted in: Uncategorized