bemutatkozás galéria Ólomüveg készítés aktuális elérhetőségek gyik Blog Webáruház

Valóban a „véletlenek” köszönhetjük az üveget

október 8, 2014

Az antik és középkori történt írok az üveg felfedezését egy szerencsés véletlenek tulajdonították. Egy föníciai gálya nátront (szódát) szállított, és a vihar az észak szíriai partokra sodorta őket. A hajósok a nátrondarabokból tűzet raktak. Másnap, amikor a hamut szétkotorták a homokból és a nátronból csodálatos olvadék darabokat pillantottak meg, melyek hasonlítottak a fél drága kövekre. Hazaérve tudatosan ismételték meg a folyamatot.

1Read the rest of this entry »

Posted in: Uncategorized

Középkori üvegfestés

szeptember 15, 2014

A középkori ablakok azért mozaikszerűek, mert akkoriban még nem tudtak nagy üvegdarabokat készíteni. Az első síküvegek úgy készültek, hogy forró üveggolyók pörgetéséből tányér alakot formáztak.

4

Read the rest of this entry »

Posted in: Uncategorized

Tiffany-üveg

augusztus 21, 2014

Tiffany-üveg néven vált ismertté Louis Comfort Tiffany rézfóliás technikával készített ólomüvege. Az új technológia jelentősége a forrasztásban jelentkezett, ugyanis a korábbi, ólomsínes technikával szemben, ez a díszüveg alkalmas lett kisebb felületek létrehozására is, ráadásul az ólomüveggel így íveltebb felületeket is lehetett díszíteni. A felület gyöngyházfényű színeit az opálos, irizáló és a hagyományos, változatos színű üvegek együttes alkalmazásával alakította ki.Üvegét az 1893-as chicagói világkiállításon mutatta be, és az hamarosan a szecesszió kedvelt üvegfajtájává vált.

8

Read the rest of this entry »

Posted in: Uncategorized

Az élet furcsa fintora

július 19, 2014

Magyarország legnagyobb ólmozott, festett üvegablak-együttese a Vakok Országos Nevelő- és Tanintézetének Nádor termében található.Az épületről néhány szóban illik megemlíteni, hogy az 1902-ben átadott intézményt József nádor alapította, Baumgarten Sándor és Herczeg Zsigmond tervei alapján.A Nádor-terem Budapest egyik legszebb architektúrájú belső tere, a szecesszió jellegzetesen magyar formavilágát mutatja. Csaknem az egész homlokzatot betöltő, két szintet összekötő Nádor terem ablaka az egyik legnagyobb összefüggő felületű hazai üvegfestmény-együttesünk.Read the rest of this entry »

Posted in: Uncategorized